Dieta przy chorobie tarczycy – hashimoto – dlaczego jest tak istotna?

cook-and-loveOsoby borykające się z problemami związanymi z tarczycą muszą stosować odpowiednie żywienie. Specjalna dieta dotyczy także osób, które zapadły na chorobę hashimoto, która jest coraz częstszą przypadłością, a którą czasem wcale nie tak łatwo zdiagnozować. Dlaczego odpowiednie żywienie jest kluczowe dla przeciwstawienia się tej chorobie?

Przede wszystkim, ogromne znaczenie ma to, że dieta przy chorobie hashimoto pozwala na skuteczne leczenie. Niestosowanie się do zaleceń dietetyka czy lekarza przy takiej przypadłości może skutkować tym, że podawane do organizmu leki będą nieskuteczne. Niektóre produkty, spożywane przez nas w codziennej diecie mają bowiem działanie blokujące dla substancji chemicznych, podawanych do organizmu chorego.

Chociaż nie istnieje całkowicie sprecyzowana dieta przy chorobie hashimoto, chorzy powinni wystrzegać się jednak takich składników jadłospisu, jak gluten czy laktoza. W wielu przypadkach konieczne jest zatem zrezygnowanie z nabiału czy wypieków, tak popularnych w naszym jadłospisie.

Czy masz niedoczynność tarczycy?

Niedoczynność tarczycy może być wrodzona lub nabyta i dotyczyć braku hormonów lub ich nadmiaru. Dlatego też również dolegliwością mogą być różne. Wrodzona niedoczynność tarczycy, czyli kretynizm, może być wynikiem nieprawidłowego leczenia tej choroby w czasie ciąży. Brak hormonów tarczycy doprowadza wówczas do ciężkiego fizycznego i umysłowego upośledzenia dziecka, czyli niedorozwój umysłowy. Zaburzenia te są nieodwracalne. Leczenie następuje już od pierwszych tygodni życia za pomocą podawania wzrastających dawek hormonów tarczycy. W szpitalach jest obowiązek sprawdzenia poziomu TSH już w pierwszych dniach życia, aby szybko zidentyfikować chore jednostki i rozpocząć leczenie.

Natomiast nabyta niedoczynność tarczycy dzieli się jeszcze na pierwotną, czyli spowodowaną chorobą gruczołu. Powodem wystąpienia tej choroby jest zmniejszona czynność tkanki tarczycowej, niedorozwój tarczycy, niedobory jodu czy enzymów w tarczycy, wieloletnie zapalenie tarczycy, najczęściej na podłożu immunologicznym. Niedoczynność tarczycy wtórna jest spowodowana chorobą przysadki mózgowej. Ten rodzaj choroby występuje stosunkowo rzadziej, a powodem jej występowania są głownie guzy w przysadce, poporodowa martwica przysadki oraz zmiany zapalne i przerzuty nowotworowe.

Niedoczynność tarczycy obawia się stopniowo i czasem mija nawet kilka lat, zanim chory zgłosi się do lekarza. Objawami są osłabienie i zaburzenie koncentracji, ciągłe uczucie zimna i znużenia, wyczerpanie i senność. Chory staje się apatyczny, często pojawia się również depresja. Mogą się również pojawić wole. Skóra zaczyna się łuszczyć, jest blada i sucha. Włosy stają się matowe, sztywne i suche. Czasami pojawia się chrypka, a głos się obniża. Dochodzi do obrzęków ciała i zwiększenia masy ciała. Postępująca niedoczynność tarczycy powoduje również niewydolność krążenia, zaburzenia miesiączkowania oraz anemie.
Diagnoza tej choroby polega na oznaczeniu poziomu hormonu tarczycy we krwi. Występuje wówczas wysoki poziom TSH oraz bardzo niskie poziomy T3 i T4. Leczenie jest długotrwałe i polega na doustnym uzupełnieniu brakujących hormonów tarczycy.

Temat szerzej poruszony tutaj: https://cookandlove.pl/blog/nadczynnosc-i-niedoczynnosc-tarczycy-choroba-hashimoto-i-gravesa-basedowa-objawy-dieta-leczenie-badania-kompendium-wiedzy.html

Random Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*